Future Energy 2018

DICyPS indbød, i samarbejde med House of Energy, virksomheder og forskere til at blive klogere på:
  • hvordan vi kan bygge den digitale infrastruktur til fremtidens intelligente energisystem
  • hvilke data der skal opsamles og behandles
  • hvordan disse data kan bruges til at gøre energien mere effektiv og grøn
  • og hvilke interaktionsmuligheder vi kan tilbyde brugerne.

Forskere skal bidrage til effektiv digitalisering af fremtidens energisystem 

Hvordan ser verdens energisystem ud i år 2028? Det var temaet for årets DiCyPS Visionsdag, arrangeret i samarbejde med House of Energy, afholdt på Utzon torsdag d. 8. marts, i Aalborg.

Future Energy 2018 på Utzon

Forskere og virksomheder samledes alle for at give deres bud på hvordan fremtidens energisystemer kan udforme

sig, og hvordan både samfundet og de enkelte brugere kan drage nytte af disse. De tilstedeværendes interesse for at finde de rigtige løsninger, var til at mærke og føle på. DICyPS havde i dagens anledning medbragt bl.a. deres demonstrator for et gulvvarmesystem, udviklet i samarbejde med Seluxit.

Helle Juhler-Verdoner, Intelligent Energi

På programmet var oplæg fra flere forskere og virksomheder, heriblandt de tre keynotes; Wolfgang Lehner, professor fra TU Dresden, Helle Juhler-Verdoner, branchechef for Intelligent Energi og Peder Østermark Andreasen, CEO for Energinet. I alt præsenterede 11 oplægsholdere deres bud på hvad fremtiden havde at byde på for digitalisering af energisektoren.

Wolfgang Lehner, TU Dresden

Wolfgang Lehner, repræsentant for TU Dresden, en af DICyPS’ partnerinstitutioner, var glædeligt overrasket over den mangfoldighed af præsentationer som knyttede sig til emnet denne dag, og den åbne og konstruktive atmosfære som oplægsholdere og deltagerne fik lov at opleve i løbet af dagen. Når spurgt om hvad han fik ud af dagen og hvad han især synes at andre i arbejdet med fremtidens energisystemer bør huske, så er det at: ”the devil is in the details; intelligent energy management requires innovation at many different levels.

Preben Biir-Pedersen, cluster manager for House of Energy

Preben Biir-Pedersen, cluster manager for House of Energy, kom med sit svar på hvorfor det var en god ide for DICyPS og House of Energy at samarbejde:

House of Energy ser digitalisering for at være af afgørende karakter for energisektoren. Denne kobling af forskere fra institutterne for Datalogi, Energiteknik, Byggeri og Anlæg og udenlandske partnere. Det er noget som begejstrer os, at de bidrager til digitalisering af energisektoren med deres forskning. Mange af vores virksomheder er allerede i gang med at digitalisere, men vi ser stadig at de har behov for at blive eksponeret, så meget som muligt, for den forskningsbaserede viden inden for energiområdet. Et event som DICyPS Visionsdag fungerer som en vidensbro, hvor forskerne også kan blive inspirerede af ”den virkelige verden”, så de ved hvad de bør fokusere på, sådan at deres forskning kan få den størst mulige gennemslagskraft og gøre størst nytte. Jeg håber at de virksomheder der var tilstede på dagen, er gået i gang med at arbejde på en digitaliseringsstrategi for deres virksomhed, hvis de ikke har en i forvejen og at der på dagen er blevet skabt nye kontakter mellem de mange deltagere, så alle er gået derfra med et udvidet netværk med interesse for digitalisering af energisektoren.”